ABC-gezond - Chantal Kristen

Gewichtsconsulent & voedingsdeskundige

Ik ben als gewichtsconsulent en voedingsdeskundige aangesloten bij de beroepsvereniging van gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Ook heb ik een opleiding afgerond voor orthomuleculair adviseur. Hieronder lees je meer over wat dat inhoudt.

ABC Gezond Chantal Kristen 2

BGN Gewichtsconsulent

Veel mensen vragen zich af wat een BGN- gecertificeerde gewichtsconsulent nu precies doet. Een gewichtsconsulent heeft veel kennis van voeding en beweging. Hij of zij kan je daarom helpen om af te vallen of juist aan te komen in gewicht, maar ook simpelweg informatie bieden over een gezond eet- en bewegingspatroon.

Je kunt bij een gewichtsconsulent terecht met zowel overgewicht als ondergewicht, maar tegenwoordig zijn de meeste mensen met gewichtsproblemen natuurlijk eerder te zwaar dan te licht. De dagelijkse werkzaamheden van een voedingsconsulent bestaan uit het begeleiden, adviseren en motiveren van mensen die een BMI hebben tussen de 25 en 30 en die op een verantwoorde manier af willen vallen.

Omdat ik ben aangesloten bij de vereniging van gewichtsconsulenten Nederland (BGN) kun je de factuur waarschijnlijk (gedeeltelijke) declareren bij je ziektekostenverzekeraar.

Orthomoleculaire voeding

In 2020 heb ik de opleiding afgerond voor orthomoleculair adviseur (gevorderd). Hierdoor kan ik de klant nog beter voorzien van een voedingsadvies en aanbevelingen doen voor aanvullende supplementen.

Orthomoleculaire voedingsadviezen…? Simpel gezegd betekent dit je lijf zo goed mogelijk voeden zodat je energie hebt voor je dagelijkse bezigheden en eventuele ziektes buiten de deur kunt houden of hiervan snel kunt herstellen. Het heeft een preventieve werking maar kan ook curatief toegepast worden (curatief betekent dat je in geval van ziekte op orthomoleculaire wijze blijft eten). Is orthomoleculair iets wat je kunt eten dan? Nee, het is een manier om je voedingspatroon vorm te geven.

Uitgebreider uitgelegd betekent orthomoleculaire voeding dat je met voeding alle moleculen levert voor je lichaam  om je lichaamssysteem (het organisme) zo goed mogelijk te laten functioneren. Dat wil zeggen dat het lichaam energie heeft om te werken en te leren; genoeg energie dus voor je dagelijkse bezigheden . Tevens heeft het lichaam dan voldoende kracht om zich te herstellen van invloeden (zoals infecties of verontreiniging) van buitenaf. Met orthomoleculaire voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen, zorg je ervoor dat je gezond bent en blijft. Hiermee voorkom je ziektes en ben je preventief bezig.

Verleiding
In de huidige tijd van een overvolle supermarkt, drukke bezigheden, stress, de constante aanwezigheid van social media is het niet moeilijk om ongezond te leven. Het is eerder makkelijk om iedere dag een boterham met pindakaas te smeren en ’s avonds iets kant-en-klaars te ‘bereiden’ en dan ook nog jezelf te verwennen met een schaaltje (of een zak?) chips. Je hebt het immers verdiend, toch? Onze manier van leven is zo vormgegeven dat we de hele dag aan het werk zijn en dat er maar weinig tijd overblijft om na je dag dan ook nog eens in de keuken te staan en iets gezonds voor jezelf en eventueel je gezin te bereiden.  Gezonde voeding met makkelijke bereidingen en de juiste keuzes maken binnen het grote aanbod van alle voedingsproducten  levert je grote gezondheidsvoordelen op!